Karumpi Suomeen paluu! Asunnossa vaatteet homeessa ja terveysongelmia sisäilmasta.

Melkein kolme kuukautta on mennyt pienien terveysongelmien kanssa painiessa, eikä tätä blogiakaan ole tullut päivitettyä. Kaikki terveyteen liittyvät asiat jollakin tavalla lamaannuttavat minut aina. Nytkin on ollut hyvin alakuloinen ja lamaantunut olo siitä saakka, kun huhtikuussa Suomeen palasin, enkä ole jaksanut tehdä oikein mitään ylimääräistä. Otsikosta jo varmaankin voi päätellä, minkälaisista terveysmurheista saattaisi olla kyse.

Palasin siis huhtikuussa Suomeen ja asunnon oven avattuani melkein heti huomasin, että jotenkin kylmänkostea ilma oli sisällä. Vaatekaappiin katsottuani huomasin, että käytännössä kaikki vaatteet olivat jonkinlaisen homeen näköisen tms. peitossa.


Ensimmäisen yön jälkeen valitin isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle asunnon kylmyyttä. Kyseessä on siis kerrostaloasunto. Viikon aikana mittasin asunnossa lämpötilaa ja yöllä lämpötila kävi keittiön puolella 15 asteessa. 

Asiaa on selvitelty useamman kuukauden ajan. Asunnossa on käynyt myös rakennusliikkeestä työntekijä tekemässä lämpömittauksia. Mittauksien aikana "mittamies", vai olisiko se nyt poliittisesti korrektisti sitten "mittahenkilö" kertoi, että vika on todennäköisesti ilmanvaihdossa ja että asunnossa on valtava alipaine, joka "vetää" rakenteista kaiken viileän ilman ja kosteuden asuntoon sisään. Tämä on sitten ilmeisesti aiheuttanut sen, että asunnossa vaatteetkin ovat ottaneet kosteutta talven aikana. 

Isännöitsijän reaktio asiaan on ollut melkoinen. Tai, että sitä ei juuri ole ollut lainkaan. Asunnon lämmitykseen liittyvät asiat minun käsitykseni mukaan kuuluvat taloyhtiölle, jossa isännöitsijä on taloyhtiön edustaja. Isännöitsijä on tehnyt parhaansa siinä, että ei ole halunnut ottaa asiaan juuri kantaa, eikä oikeastaan ole jaksanut vastata valituksiinikaan. Raskaan sähköpostipommittamisen jälkeen hän suostui kuitenkin tällaiseen lämpömittaukseen. Tosin sitä raporttia hän ei ole suostunut julkaisemaan. Kertoi, että tiedot ovat vain mittauksen tilaajalle, eli tässä tapauksessa taloyhtiölle.

Tuosta huhtikuusta asti minulla on ollut hengitystieongelmia. Nenä on ollut tukossa koko ajan ja ajoittain on ollut puristusta rinnassa. Hengenahdistusta ja hengittäminen muutoinkin on ollut hieman hankalampaa kuin normaalisti. Asunnon ikkunaa on täytynyt pitää auki koko ajan. Heti, kun ikkunan sulkee, hengittäminen käy jotenkin työläämmäksi. Isännöitsijän mukaan asiasta oli tarkoitus järjestää kokous juhannuksen jälkeen ja jatkotoimista sitten ilmoitettaisiin heti tuon kokouksen jälkeen. Onkohan kyseessä tämän vuoden juhannus vai ensi vuoden koska edelleenkään mitään tietoa en ole asiasta saanut?

Tosin tämä tiedottamisen taso on täysin johdonmukaista siihen nähden, mitä se on ollut tähän asti. Eli ei oikeastaan minkäänlaista. Asunnon omistajallekaan ei oltu kommentoitu sen kummemmin mitään muuta kuin, että "oletko aikeissa tehdä lattiaremonttia?". Täytyy sanoa, että on jotenkin viheliäistä toimintaa. Taloyhtiöt joskus sellaisia ovat. Onneksi olen vain vuokralainen enkä omista asuntoa. 

Tämän asian "haistelin" jo etukäteen, että asialle ei tulla tekemään yhtikäs mitään, joten irtisanoin vuokrasopimukseni jo aikaisemmin. Sain myös muilta saman kerroksen asukkailta kuulla, että viime talven aikana heidänkin asunnot olivat olleet todella kylmiä. Ratkaisuksi oli taloyhtiön puolelta tuotu lämpöpatteri, eli samanlainen "kehitysmaaratkaisu", kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa tai vaikkapa Australiassa kylmien ilmojen aikaan.

Muistan, kun Australiassa asuessani talvella ulkoilma kävi n. 0 asteessa, oli sisällä aivan järkyttävän kylmä. Silloin vuokranantajamme toi asuntoon lämpöpatterin, jonka ympärille kaikki talon asukkaat sitten kokoontuivat ikään kuin leirinuotiolle. Mietin, että nyt on kehitysmaaratkaisu. Helvetin katiska keskellä lattiaa, jonka ympärillä hipit parhaansa mukaan yrittävät istua niin keskellä vaatteita kuin vain ikinä mahdollista. Ei ihme, että talot maksavat vain murto-osan siitä, mitä ne maksavat Suomessa. 

Joka tapauksessa olen nyt asunnosta häipymässä ja muutto olisi kuun vaihteessa, eli parin viikon päästä. Helpottaa kyllä kaikin puolin tämä asia. Sisäilmaongelma on viheliäinen ongelma. Se nakertaa terveyttä pikku hiljaa. Ja kuten totesin, niin kaikki terveyteen liittyvät ongelmat tuntuvat aina kauheilta. Lamaannuttavilta. Niin nytkin. 

Suunnitelmiakin on. Uusia tuulia. Digital nomad-suunnitelmia. Bulgaria kutsuu Keijoa! Ei ehkä Bulgaria, mutta Kaakkois-Aasian tropiikki. Niistä ajattelin kirjoittaa seuraavassa jutussa. Yritän kirjoittaa tänne nyt aktiivisemmin, kun tämä asunto-ongelmakin ratkeaa, eikä ole samanlaista ahdistusta ja lamaantumisen tilaa omasta terveydestä. Tai ainakin toivon, että tämä asia ratkeaa tällä ja kovasti uskon niin, koska niin ilmeinen tämä sisäilmaongelma tässä on ollut. Loppuu tämä lamaantumisen tila, mikä tässä viime kuukaudet on ollut!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Wäinö Ilmari

Skandinaavinen "sexy man show" ja pyörä alle Pattayalla

Ilmainen luksuskämppä ja poliisinkarkotusoperaatio Chiang Maissa