30 lisävuorokautta Thaimaan maahantuloleimaan tai turistiviisumiin maahanmuuttovirastosta - miten toimit ja mitä dokumentteja pitää olla mukana?

No ei mennyt niin kuin A-studiossa, taaskaan. Rengas räjähti matkalla ja henki meinasi lähteä. Hetken niin ainakin luulin, kun kivekset tuntuivat hypänneen kurkkuun ja niitä "nieleskelin" pientareella takaisin omille paikoilleen. Kambodzan reissuun verrattuna tämän piti todella olla "saunareissu" ja kaikki mennä sujuvasti. No ei mennyt. 

Toisaalta olihan tuo Kambodzankin reissu tavallaan saunareissu. Siellä vain yksi "saunassaolijoista" sattui olemaan liian kännissä, johon yhdellä meni sitten totaalisesti pata jumiin. Aivan normaali pohjoismaalainen saunareissu siis.

Aamulla oli tarkoitus lähteä liikkeelle n. kahdeksan aikaan. Matkaa virastoon kertyy vähän reilu 40 km ja virasto aukeaa klo 8.30. Skootterilla olisin perillä hieman avaamisen jälkeen. Aamulla sain viestin ruotsalaismieheltä, että hän ei ollut mukaan lähdössä. Ilma näytti sateiselta, joten hän päätti jäädä pois matkasta. Myöskään sopivaa kypärää ei hänen mukaansa ollut hänelle kylältä löytynyt. 

Törmäsin mieheen aulassa ennen lähtöäni. Kysyin uudelleen vähän ehkä päänaukomismielessä kypärästä. Hän kertoi kaikkien kypärien olleen liian pieniä, joita oli sovittanut. Oman pään koosta hän ei maininnut mitään. Sanoin, että ehdottomasti tarvitset kypärän, koska olimme ajamassa Rayongin kaupungin läpi. 

Itselläni on kypärä tummalla visiirillä. Lisäksi pidän pitkiä housuja ja hupparia ajaessa, koska en halua antaa minkäänlaista syytä poliisille pysäyttää minua. Ei ole sitä ajokorttia, edelleenkään. Pelkästään länsimaalaisuus on useimmiten syy pysäyttää. 

Joka tapauksessa tulimme miehen kanssa siihen tulokseen, että hän ei nyt lähtisi mukaan. Olin aiemmin luvannut häntä tässä viisumiasiassa auttaa, mutta nyt ei voinut auttaa. Sinällään uusi syy itselleni, miksi ei ihmistä voi auttaa. Ei voi auttaa, koska on liian iso pää. En muista, että aiemmin olisi tullut vastaan. Henkilön tyhjän pään vuoksi olen aiemmin usein tehnyt päätöksen, että ei voi valitettavasti auttaa. 

Ruotsalaismies kysyi vielä voisiko matkaa siirtää, koska oli edelleen huolissaan sateen mahdollisuudesta. Ilmoitin, että aioin ajella virastoon tänään, ja että menisin vaikka sataisi ämmiä nuuska huulessa. Halusin hoitaa asian pois päiväjärjestyksestä, koska nämä viisumireissut ja maahanmuuttovirastovisitit ovat heittämällä epämiellyttävimpiä, mutta pakollisia, tehtäviä tässä maassa ollessa. 

Lähdin siis liikkeelle yksin. Jotenkin koko matkan, liikenne oli vielä normaaliakin kaoottisempaa. Thaimaassa on ihan normaalia väistellä väärään suuntaan ajavia skootterikuskeja, mutta tuona päivänä niitä tuntui olevan vielä normaalia enemmän. Lisäksi liikennettä tuntui olevan vielä normaalia enemmän. 

Olin ajellut n. 30 km ja skootterini eturengas tökkäsi johonkin ja nykäisi pyörän ensin oikealle ja sitten vasemmalle. Päästin irti kaasusta ja toisella jalalla sain heilautettua/tasapainoitettua pyörän suoraksi. Hidastin ja ajoin tien vasempaan reunaan. Eturengas rikki. Mietin, että olipa lähellä kaatuminen.

Mietin myös, että jos olisin kaatunut keskelle tietä, niin vähintäänkin takanani ajellut rekka olisi pyyhkäissyt ylitseni. Tuota liikennettä oli todella paljon tuona päivänä. Mietin myös, että "ei saatana! Meinaa henki lähteä sen takia, että tarvitsen jonkin helvetin 30 vrk lisäleiman passiin". 

Ajoin pyörällä hitaasti lähimmälle huoltoasemalle ja kysyin olisiko mekanikkoa/pyöräkorjaajaliikettä lähettyvillä. Eräs nuori kaveri ilmaantui paikalle ja käski minun seurata häntä. Ajoimme hitaasti parin kilometrin päässä olevalle pyöräkorjaamolle, jossa mekaanikko vaihtoi pyörääni ehjän renkaan. Hinta 180 bahtia, hieman alle 5 euroa. Aikaa hänellä meni asiaan n. 20 minuuttia.

Pääsin jatkamaan matkaa ja mietin, että "otapa loppupäivä rauhallisesti". Joskus on päiviä, kun aamusta asti asiat tuntuvat olevan vähän haastavia, eikä mikään tunnu oikein onnistuvan. Kaikilla on varmasti ollut joskus näitä päiviä. Tämä päivä tuntui nyt olevan sellainen. 

Pääsin perille maahanmuuttovirastoon n. 20 minuuttia myöhemmin. Se oli aivan umpitäynnä ihmisiä. Pelkästään Myanmarista olevia ihmisiä oli ainakin 50, jos ei enemmänkin, epämääräisissä jonoissa. Myanmarilaisten suurta määrää selittää maahan vastikään säädetty uusi laki, jossa asevelvollisuus on säädetty pakollisiksi kaikille 18-35-vuotiaille miehille ja 18-27-vuotiaille naisille. 

Myanmar on käytännössä sisällissotaa käyvä maa, jossa maata hallitsee kovin ottein sotilasjuntta. Monet nuoret ovat lähteneet maan oloja pakoon ja nyt tämä uusi asevelvollisuuslaki on aiheuttanut ihmisryntäyksen maahanmuuttovirastoihin eri puolilla Thaimaata, jossa myanmarilaiset epätoivoisesti hakevat erilaisia viisumeita Thaimaassa oleskelua varten. 

Olin siis Rayongin maahanmuuttoviraston pihalla aikeissa lisätä Kambodzasta saamaani 30 vrk:n leimaan toiset 30 vrk. Miten maahanmuuttovirastossa siis tulee toimia ja mitä dokumentteja käyntiä varten tarvitsee olla mukana? Minkälaiseen leimaan tai viisumiin tällaisen lisä 30 vrk on mahdollista saada? Avataanpa tätä tarkemmin. 

30 vrk:n lisäyksen voi saada olemassa olevaan maahantuloleimaan, jonka saat maahan tullessa. Ei ole väliä lennätkö maahan vai tuletko maata pitkin. Jos matkustat ilman viisumia saat 30 vrk:n maassaoloon oikeuttavan leiman passiisi. Tuohon leimaan voit käydä hakemassa siis tuon 30 vrk:n lisäleiman. 30 vrk:n lisäleiman voi hakea myös turistiviisumiin, joka on 60 vrk:n mittainen.
Kuva passin sivusta, jossa on edellisviikolla Kambodzan rajalta hankittu 30 vrk:n maahantuloleima (16 FEB 2024/16 MAR 2024) ja alla Rayongin maahanmuuttovirastosta hankittu 30 vrk:n lisäleima, joka oikeuttaa maassaoleskeluun 15 huhtikuuta 2024 saakka (15 APR 2024). 

30 vrk:n lisäystä varten tarvitset myös vahvistuksen osoitteestasi. Tämä on suhteellisen uusi dokumentti, jota ei ollut vielä vuonna 2019, edellisen kerran asioidessani samalla asialla. Tämä uusi dokumentti aiheuttaa turisteissa paljon pään vaivaa ja tietämättömyyttä. Mikä se sitten on ja mistä sellaisen saa? 

Kaavake näyttää tältä. 

Kaavakkeen saa maahanmuuttovirastosta ja se täytyy olla täytettynä ennen maahanmuuttovirastossa asioimista. Kannattaa siis hakea sellainen hyvissä ajoin ennen viisumin umpeutumista. Kaavakkeen otsikossa lukee "NOTIFICATION FORM FOR HOUSE-MASTER, OWNER OR THE POSSESSOR OF THE RESIDENCE WHERE ALIEN HAS STAYED". 

Kaavakkeen täyttää esim. vuokranantaja tai hotellin työntekijä. Kaavakkeen voi täyttää myös netissä. Itse asiassa thaimaalaisilla hotelleilla on velvollisuus tehdä ilmoitus tiloissaan majailevista turisteista, joten tällaisen kaavakkeen täyttäminen ei pitäisi olla vieras asia. Vaihtoehtoisesti voit siis ottaa maahanmuuttovirastoon mukaasi netissä täytetyn ilmoituksen ja tulosteen siitä, joka näyttää tältä. 

Eri asia on sitten se, että ymmärtävätkö kaikki majapaikkaa pitävät henkilöt, mikä tämä kaavake on tai, että mistä koko asiassa on kyse. Tiedän itse monta tapausta, joissa vuokranantajat ovat kieltäytyneet tällaisen kaavakkeen täyttämisestä vedoten siihen, että sellaisen täyttäminen on liian vaivalloista tai, että he eivät tiedä miten sellainen täytetään. Joskus kyse on myös laittomasta majatalon pitämisestä, eikä ilmoitusta omilla tiedoilla sen vuoksi haluta antaa. 

Joka tapauksessa, itse olen mukaani ottanut tällaisen netissä täytetyn lomakkeen, josta todisteena minulla on ollut tuo tuloste. Se on käynyt erittäin hienosti joka kerta virastossa asioidessani. Kannattaa siis asiasta kysyä omasta hotellista. Parhaiten asian saa selvitettyä, jos mukana on tuo fyysinen kaavake, jos asia on esim. hotellihenkilökunnalle uusi.

Passin ja "osoitteenvahvistusilmoituksen" lisäksi tarvitset passikuvan, kopiot passisi tiedoista ja sivusta, jossa voimassaoleva maassaoloon oikeuttava leimasi on. Jos sinulla ei ole passikuvaa eikä kopioita mukanasi, voit ne ottaa toimistossa, joka on maahanmuuttoviraston yhteydessä. Näin on ollut aina joka kaupungissa, jossa olen maahanmuuttovirastossa asioinut.

Edellisten lisäksi täytät viisumihakemuslomakkeen, jonka saat viraston tiskiltä. Tämän lomakkeen täytät tiedoillasi. Kun olet täyttänyt lomakkeen, hankkinut passikuvan ja kopiot, ottanut mukaasi vahvistuksen osoitteestasi, kannattaa käydä vielä "info-tiskillä" vahvistamassa, että sinulla on kaikki tarvittava ja, että lomakkeet on asianmukaisesti täytetty.

Kun sinulla on kaikki tarvittavat asiakirjat asianmukaisesti mukanasi ja huolellisesti täytettyinä, voit ottaa automaatista vuoronumeron asiasi käsittelyä varten. Kun vuorosi koittaa, ojennat dokumenttisi tiskillä virkailijalle, joka alkaa käsitellä asiaasi. Asian käsittely/viisumimaksu on 1900 bahtia. Joskus tämä käsittely sujuu nopeasti, joskus ei. Riippuu, miten hakemukset on täytetty. Joskus riippuu myös virkailijasta.

Toisinaan tuntuu siltä, että asiasta tehdään tahallaan hankalaa ja kestoltaan pidempää ihan vain kysymällä kysymyksiä, jotka olet juuri täyttänyt kaavakkeeseen. Esim. missä asut? Asian, jonka juuri olet kirjoittanu kaavakkeeseen ja josta sinulla on vielä toinen virallinen dokumentti mukanasi. Joskus viisumikaavake lähetetään täyttämään uudestaan, jos jokin kohta on korjattu tai ylisutattu. Riippuu täysin virkailijasta.

Virkailijan käsiteltyä asiasi, hän kutsuu sinut takaisin tiskille ja ojentaa sinulle passisi, jossa on edellisen leiman jatkoksi uusi 30 vrk myönnettynä. Eli minun tapauksessani edellinen leima oikeutti maassaoloon 16. maaliskuuta saakka. Nyt maassaoleskeluaikaa on jatkettu tuon päälle 30 vrk:lla, eli 15 huhtikuuta saakka.

YHTEENVETONA:

Tarvitset siis mukaasi maahanmuuttovirastoon 30 vrk:n jatkoa varten:

- Passin, jossa on maahantuloleima. 
- Todistuksen osoitteestasi (hotellin tai vuokranantajan tekemä käsin kirjoitettu tai netissä täytetty ilmoitus). 
- Passikuvan. 
- Kopion passisi tiedoista ja kopion passisi sivusta, jossa on voimassa oleva maahantuloleima.
- Viisumihakemuksen täytettynä.
- 1900 bahtia käteistä viisuminkäsittelymaksua varten.

Kannattaa huomioida, että yhteen maahantuloleimaan voi saada lisäyksen maahanmuuttovirastosta vain yhden kerran. Tämän jälkeen täytyy poistua maasta. Eli voit joko lentää johonkin naapurimaahan ja sen jälkeen lentää takaisin Thaimaahan, jolloin saat uuden 30 vrk:n leiman passiisi. Vaihtoehtoisesti voit ylittää maarajan, esim. Kambodzaan ja tulla takaisin Thaimaahan, jolloin saat myös 30 vrk passiisi. 

Maarajoja pitkin tällainen viisumikikkailu on tosin rajattu kahteen kertaan kalenterivuodessa. Ainakin teoriassa. Joskus saattaa onnistua kolmekin Kambodzalaista visa-runia kalenterivuoteen. Englantilainen kaverini teki viime kalenterivuonna kolme. Kaksi Ban Laemissa ja yhden Poipetissa. Riippuu rajasta ja virkailijoista. Eniten se riippuu virkailijasta ja hyvin usein voitelurahoista. Kaikki onnistuu rahalla. Niin se vain on.

Alkuvaikeuksien jälkeen itselläni tuo 30 vrk:n lisäleima irtosi suhteellisen kivuttomasti. Ainoa häiritsevä asia oli jonotusaika, joka venähti reiluun tuntiin paikalla olleen runsaan ihmismäärän vuoksi. Lisäksi eteeni sattui ranskalaispariskunta, joka google-kääntäjän avulla yritti selvittää, että mistä tuollaisen dokumentin osoitteesta voisi saada.

Siis juuri tämä uudehko dokumentti, jonka kanssa turistit tuntuvat olevan täysin kuutamolla tällä hetkellä. Ranskalaiset eivät tunnetusti ole parhaimpia englanninkielen taitajia, joten asian hoitaminen kesti pitkään. Suomeksi sanottuna suoraan, ranskalaisten englanninkielen taito on täysin läppä. Se on enemmän kuin läppä. Se on usein käytännön nolla. Monesti ärsyttää tämä asia matkaillessa. Ei kiinnosta ranskalaiset.

Takaisinmenomatka sujui rauhallisesti ilman vaaratilanteita. Mietin, että joku muu fiksumpi vaihtoehto olisi keksittävä tähän jatkuvaan viisumikikkailuun. Nyt käytännössä joka kuukausi käyn jossakin hoitamassa viisumiasiaani. Joko Kambodzan rajalla feat. korruptioukkeli tai sitten olen maahanmuuttovirastossa täyttelemässä kaavakkeita ja jonottelemassa yhdessä kielitaidottomien ranskisten kanssa. 

Nyt oleskeluoikeutta on kuitenkin huhtikuun puoleen väliin saakka. Riittävästi, koska lennän huhtikuun alussa takaisin Suomeen hoitamaan vähän asioita. Thaimaassahan tämä viisumikonsepti tuntuu olevan vähän samanlainen, kuin yhdellä viime aikoina somessa kiertäneellä videolla, että "voi mennä hevoisen perseeseen, jos ei konsepti kiehdo". Tällä hetkellä tämä viisumikonsepti ei kiehdo. 

Aion palata hetkeksi siis Suomeen järjestelemään vähän asioita ja sen jälkeen teen uuden repäisevän peliliikkeen. Tästä myöhemmin lisää. Nyt thainkielen kotitehtävien kimppuun. Thainkielen opiskelun muuten aloitin 6 viikkoa sitten. 

Kielen opiskelu on osa suunnitelmaa, jolla tässä maassa selviäisi vähän helpommin. Myös tästä lisää myöhemmin sekä thaikielikouluista, joiden ympärille on rakennettu melkoinen viisumibisnes ja jossa mukana on ollut myös ns. valekouluja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Wäinö Ilmari

Ilmainen luksuskämppä ja poliisinkarkotusoperaatio Chiang Maissa

Skandinaavinen "sexy man show" ja pyörä alle Pattayalla