Tappava ilmanlaatu

Heräsin tänä aamuna siihen, että kurkku oli kuiva ja muutoinkin ilma tuntui painavalta. Näin on ollut jo muutaman viikon ajan. Syynä on Rayongia ja koko Thaimaata piinaava erittäin heikko ilmanlaatu. Alla pari kuvakaappausta ilmanlaatua raportoivalta sivulta. Vertailun vuoksi lukemia Rayongista ja lähes neljä kertaa suuremmasta kaupungista Tampereesta. 

Ongelmana ovat pienhiukkaset, jotka ovat läpimitaltaan alle 2,5 mikrometriä. Siitä siis tämä PM2.5 lukema. Tavanomaiset maskit eivät käsitykseni mukaan suojaa näiltä partikkeleilta, vaan olisi vedettävä astetta parempaa maskia naamalle, mielellään sellainen, jossa on suodatin.

Näitä PM 2.5 partikkeleita syntyy pääosin palamisprosessista ja liikenteestä. Greenpeacen raportin mukaan ilmansaasteet olivat syynä 29.000 thaimaalaisen kuolemaan vuonna 2021. Ilmansaasteet ovat tätä nykyä yksi johtavista kuolinsyistä Thaimaassa.

Vuosia sitten luovutin pohjois-Thaimaassa Chiang Main suhteen juuri ilmansaasteiden vuoksi. En halunnut asua enää paikassa, jossa ilmansaasteiden määrässä mitattiin samoja lukemia kuin New Delhissä Intiassa. Kyseessä oli juurikin tuo PM2.5 lukema ja mikropartikkelit, joita syntyy pääasiassa palamisen yhteydessä.

Palamista aiheuttavat pääasiassa thaimaalaisten maanviljelijöiden itsensä sytyttämät riisi- ja sokeriruokopellot. Tämä "burning season" asettuu suurin piirtein tammikuusta huhtikuulle. Polttaminen on kustannustehokas keino (maanviljelijöille) hävittää sadonkorjuun jäljiltä jäävät kasvinjätteet.

Suomessa roskien polttaminen on lailla kielletty. Peltojen polttamisista, eli kaskeamisesta, on luovuttu jo aikoja sitten. Kaskiviljelyä ei ole harjoitettu Suomessa enää 1950-luvun jälkeen. Thaimaassakin peltojen polttaminen on kielletty. Silti sitä tehdään ja vieläpä massiivisesti. Ongelmana on valvonnan puute. Todennäköisesti myös korruptio. Valvovan viranomaisen kun pystyy hyvin usein rahalla kääntämään pois ovelta.

Valvovan viranomaisen lahjomisesta minulla on "hieno" esimerkki. Tuttavallani on Thaimaassa ravintola, johon paikallinen poliisipäällikkö ilmestyi yhtenä iltana vähän ryypiskelemään. Hieman humaltuneena, illan mittaan poliisipäällikkö äityi osoittelemaan erilaisia epäkohtia tuttavani ravintolassa. 

Päällikkö kertoi, että näitä epäkohtia olisi syytä nyt heti alkaa korjaamaan tai muutoin ravintola menisi siltä illalta kiinni. 1000 bahtin seteli Sangsom-kolalasin (thai"rommi" coca-colalla) alla ratkaisi ongelman. Epäkohdat poistuivat siltä illalta. Täysin normaali käytäntö tässä maassa. Tällaisia tarinoita kuulen jatkuvasti.

Takaisin peltojen ja roskien polttamiseen. Ja ilmansaasteisiin. Noita edellä kuvaamia mikropartikkeleita siis syntyy palamisen tuotteena. Hyvin yleinen tapa kotitalouksilla hankkiutua eroon jätteistä, on polttaa ne omalla kotipihalla. Roskat vain haravoidaan keskelle pihaa ja se kasa sitte vain palamaan. 

Edelleen poltetaan ihan kaikki. Myös muovit ja peltipurkit. Tosin tätä ei näe enää siinä määrin kuin vuosia sitten. Maaseudulla tosin palaa vielä kaikki. Tämä johtuu tietämättömyydestä ja koulutuksen puutteesta. Samat ihmiset täälläkin valittavat huonosta ilmanlaadusta ja sitten päivän päätteeksi polttavat omat roskansa kotipihallaan pahentaen tai vähintäänkin ylläpitäen vallitsevaa ongelmaa.

Thaimaa on edelleenkin kehitysmaa. Näitä kehitysmaatasoisia ratkaisuja näkee jatkuvasti. Ongelmasta tuskin tullaan pääsemään eroon lähitulevaisuudessakaan. Suuri syy tähän on maan sisällä vallitseva korruptio, joka on käytännössä maan tapa. Vastikään julkaistiin vuosittainen lista vähiten korruptoituneista maista, jossa Tanska oli ykkönen ja Suomi kakkonen. Thaimaa oli listalla 108.

Tuosta Suomen hyvästä sijoituksesta voi olla montaa mieltä, että miten sellainen on hankittu. Hyvää lukemaa selittää paljolti se, että Suomessa korruptio on rakenteellista. On myös haavoittuvuuksia, joita tutkimuksessa käytetyt mittarit eivät huomioi. Ei mennä kuitenkaan liiaksi Suomeen.

Tuolla listalla Thaimaa on siis sijalla 108. Se on samassa kastissa Sierra Leonen ja Nepalin kaltaisten kehitysmaiden kanssa. Tuo 108. on järkyttävä sijoitus. Itsekin vastahakoisesti lähden parin päivän päästä todistamaan tätä vallallaan olevaa systeemiä ja korruption "hienoa" toteutumista. 

Maassaoleskeluaikani/"viisumi" loppuu perjantaina ja suuntaan Kambotzan rajalle hakemaan uutta 30 vrk:n maassaoloaikaa. Kaiken maailman "gansteri-rahaa" siis joutuu maksamaan tai aina sellaista noilla rajoilla pyydetään. Hommat helpottuvat aina kummasti, kun sujauttaa viisisatasen tai tonnin jollekin "auttavalle kädelle" rajalla. 

Kambotzan reissusta siis tarinaa lähiaikoina. Itse en aio lahjontaa rajalla harrastaa vaan aion kaiken hoitaa ihan itse. Jutusta selviää irtoaako Thaimaahan jatkoaikaa vai täytyykö jäädä Kambotzaan miinanpurkajaksi. Tuon reissun tosin pitäisi olla ns. helppo saunareissu ja tuo uusi 30 vrk Thaimaahan järjestyä. 

Saunareissuista ei kuitenkaan koskaan tiedä. Entinen naapurini n. 20 vuoden takaa lähti kerran naapuriinsa lauantai-iltana saunaan eikä tullut koskaan takaisin. Toinen tuttavani lähti myös naapuriinsa saunaan ja saunaillan päätteksi soitti vaimolleen Mallorcalta. Joskus saunareissut ovat sellaisia. Katsotaan minkälainen "saunareissu" tästä tulee. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perutaan kaikki - Uusi lento ja asioiden järjestelyä Suomeen

Syöpäkuolemien ja koronarokotteiden yhteys todettu Japanissa? - Tutkimus aiheesta vuosilta 2020-2022.

Marraskuu 2008. Terroristi-iskujen aikaan Mumbaissa, Intiassa.